© Layout by Julia E.

VASTAUKSET KIELIMATKA KYSYMYKSIIN

torstai 30. heinäkuuta 2015

Mikä oli parasta kielimatkalla? Entä pahinta?  Parasta kielimatkassa oli varmaan se kokonaisuus. Jos menee perheen kanssa lomalle ei koe tollaista mitä me saatiin kokea. Pääsee perheen arkeen ja näkee niitä tavallisia juttuja, jotka yleensä on tajuttoman upeita! Päästiin erilaisiin juhliin ja ihan vaan käymään tavallisessa ruokakaupassa. Tietenkin kaikki ihanat ihmiset oli myös ihan parasta. Pahinta kielimatkalla oli hyvästit. Ei siis kotona Suomessa vaan Kaliforniassa. En ikinä unohda fiilistä kun host äiti otti mun käsistä kiinni ja sano, että ole menestykäs, luota omiin tekoihin ja ole kaunis omaitsesi. Tai sitä kun oltiin bussissa host perhe ulkona ja kaikki vilkuttaa vaan toisilleen. Minähän siellä tietenkin purskahdan itkuun. 

Minkälaisia eroja huomasit Suomeen verrattuna ns. arjessa?  Jenkit oli tosi kiireisiä kokoajan ja sitten perhe tyytyi tosi usein ravintola- tai noutoruokaan. Ja niin kuin usein myös kuultu niin Jenkit ei kävele oikeasti sitten mihinkään - joka paikkaan mentiin autolla.. Ei arki mitenkään ihmeellisesti eronnut, jotain pieniä juttuja tietenkin.

Tuliko koti-ikävä? Suomi kotiin ei tullut ikävä, jota kyllä ihmettelin. Ajattelin, että jossain vaiheessa olisi tullut ikävä. Matkalla oppi vain arvostamaan asioita, jotka Suomessa on hyvin! 

Mitä eroavaisuuksia host perheelläsi on sinun perheeseesi, ja oli ihmiset ylipäätään paljon erilaisia suomalaisiin ihmisiin verrattuna? Mun hostperheen suku oli alkuperäisesti Filippiineiltä. Niillä oli vaan yksi lapsi ja he olivat ydinperhe. Ihmiset on kuin eri maailmasta jenkeissä. Naureskeltiinkin kun oltiin Saksan lentokentällä syömässä ja sanoin, että kylläpä yksi pariskunta kattoo meitä pahasti. Myöhemmin tajuttiin, että he olivat suomalaisia. Jenkit on avoimia ja small talkaa jatkuvasti, vaikka ihan jonkun tuntemattoman kanssa. Suomalaiset on toisaalta niin ihania kun ne on välillä vaan hiljaa ja on semmosia yritteliäitä :) 
11 Mikä matkalla oli pettymys? Ehdottomasti koulu.. Meillä oli mixed levels joten opetus oli aika alhaista ja tosi helppoa. Mutta koska ryhmä on kansainvälinen ei kaikkia Suomalaisia voi sijoittaa samaan ryhmään. Suurinosa olisi siis kuulunut korkeimpaan ryhmään. 

Mikä oli parempaa kuin ajattelit etukäteen? Ehdottomasti perhe. Ne oli niin avoimia, kilttejä ja ihania. En vaan tiiä miten voisin kiittää niitä mun ihanasta kuukaudesta siellä. 

Haluaisitko sinne uudestaan? Todellakin! 

Lempi Starbucks maku? Haha, mahtava kysymys! Tilasin yleensä aina tylsästi Caramel Creamin, mutta tykkäsin paljon myös Cotton Candy Frappuccinosta. 

Oliko teillä paljon vapaa-aikaa? Riippui aivan päivästä ja omista valinnoista. Mulla oli esimerkiksi kaikki lisäaktiviteetit ja kun jollain muilla ei ollut niitä, oli heillä aina vapaata. Iltaisin ja viikonloppuisin oli tosi usein 
kuitenkin vapaata :)

Ihastuitko keneenkään kielimatkalla? En tietenkään! Oma poikaystävä odotti Suomessa :) 
33
Saitko uusia kavereita? Sain paljon uusia kavereita. Lähdin siis yksin tuntematta ketään mutta heti lentokentällä sain monta ihanaa ystävää... ♥

Oletko vielä sen perheen kanssa tekemisissä? Kyllä jutellaan melkeen päivittäin. Tarkoitus olisi jossain vaiheessa mennä takaisin perheen luo ja ehkä he tulevat myös Suomeen :) 

Menikö rahaa paljon? Meni paljon, mutta olin varautunut pahempaan. 

Oliko vaatteet siellä suomea edullisempia? Riippuu ihan mistä osti vaatteita. Mutta yleisesti halvempia kyllä. Varsinkin outletissa. 

Oliko sulla jotein oletuksia ennen kielimatkaa, jos oli niin mitä ja toteutuivatko ne? Ei mitään tarkkaa oletusta, mutta yleisesti vaan että matkasta tulisi mun elämän kohokohtia ja uskon, että se pitää ihan paikkansa :)

Mikä oli sun matkan kohokohta?  En tiedä oliko mulla varsinaista kohokohtaa. Mutta hyvin on jäänyt mieleen Las Vegasin reissu ja sitten Disneylandin vesishow iltapimeässä. Mentiin siis ihan lopussa katsomaan vesishowta, sattumalta päästiin ravintolaan joidenkin pöytään istumaan ja ihailtiin noin puoli tuntia sitä upeaa showta. Vettä, valoja ja ihania lauluja. Se oli upeaa. 

Mitkä oli sun lempi kauppoja? Victoria's Secret, A&F ja American Eagle. 
0112
Tuliko ongelmia kertaakaan kielen kanssa? Välillä ei muistanut kaikkia sanoja ja hostit ei ymmärtänyt mua tai mä en niitä. Mutta niistä tilanteista aina selvittiin selittämällä. Yleisesti kuitenkin kielen käyttö sujui hyvin. 

Pelottiko sua kertaakaan matkalla? Joo. Six Flagsin laitteissa, hahaha! Ja sitten kun otettiin San Franciscossa taxi Mian kanssa kaksistaan. Muuten ei kyllä ikinä pelottanut :) 

Maistoitko uusia ruokia, mitä? No söin ekaa kertaa In&Out:ssa ja maistoin Pumpkin Pieta ja sitten juhlissa kaikkea Filippiiniläisiä ruokia :) 

Tuleeko matkalta ostospostausta? Tulee, tietenkin! Sen toteuttamisessa, voi kuitenkin kestää jonkin verran, koska osa vaatteista on pesussa. 

Pelottiko matka sinua yhtään alkukäteen? Toisaalta joo, toisaalta ei. Oli todella pelottavaa mennä kohteeseen jota ei tiedä kunnolla ja asua perheessä, jonka kanssa olet viestitellyt vain muutaman kerran. Kuitenkin tiesin, että EF:n henkilökunta auttaa ongelmissa jos niitä tulee. 

Oliko teillä paljon "oppitunteja"?  Meillä oli 28 päivän aikana 10 kunnollista koulupäivää, joiden kesto vaihteli 3 tunnista 6 tuntiin. 

Kävittekö katsomassa nähtävyyksiä EF-henkilökunnan ja muiden nuorten kanssa? Nähtävyyksiä käytiin katsomassa niin EF porukan kanssa, kavereiden kanssa kun oman host perheen kanssa. 

Majoituitteko hostelliin matkan loppuvaiheessa? Ei, koska asuttiin niin lähellä Los Angelesia :). 
23 Tunnetko olevasi ns. "kasvanut" tai kokeneempi matkan jälkeen? Ehdottomasti. Kyllä matkalla pitää kuitenkin niin paljon omia päätöksiä tehdä ja varsinkin rahan kanssa, että mitä voi/kannattaa ostaa. Ja tietenkin nyt on myös varmempi matkustelun kanssa! 

Suositteleeko samaa matkaa muille? Kyllä! Kalifornia oli ihana paikka, jossa ihmiset ei ole pakosti syntyneet siellä vaan on kulttuurien keitto. Ihmiset on lisäksi mukavia, sää on sopiva ja nähtävää riittää. :) 

Kuinka paljon matka maksoi kokonaisuudessaan sinulle, entä perheellesi? Matka maksoi meille noin 1200€. Koska keräsin ambassadorina pisteet matkaan, sain sen ilmaiseksi. Maksoin vakuutukset, lisäaktiviteetit, sim-kortin ja peruutusturvan. 

Oliko amerikan kotisi lähellä hyviä shoppailu mahdollisuuksia, kaupunkia ylipäätänsä tai hienoja nähtävyyksiä? Asuin siis Oxnardissa, joka kuuluu Venturaan. Se oli kiva paikka, jonka lähellä oli mm. Los Angeles, Malibu Beach, Santa Barbara jne. Omassa kaupungissa oli ihan hyvät shoppailu mahdollisuudet. :)

Haluaisitko uudestaan EF:n kielimatkoille, jos haluat mihin? Haluaisin! Florida kiinnostaa kovasti. 

08
Oliko kielimatkalla jotain mitä olisit halunnut/toivonut saavasi kokea?  Tietenkin, mutta ei kaikkea ehdi tehdä neljän viikon aikana. Jostakin oli pakko karsia. Olisin halunnut käydä vaikka missä rannoilla ja kuvailemassa eri paikoilla ja olla kauemmin nähtävyyksissä. Mutta nyt on ainakin syy minkä takia kannattaa lähteä takaisin Kaliforniaan! 

Haluaisin kuulla kielimatkan liidereista. Meillä oli tosiaan yksi liideri Suomeasta, Ruotsista ja Rankasta. Lisäksi paikanpäällä oli jenkkiliiderit. Maaliiderit oli ihan ok, mutta olisin toivonut heiltä parempaa ohjeistusta ja sitä että ne olisi saanut paremman yhteishengen. Paikallisliiderit oli kuitenkin huippuja ja auttoivat tilanteessa kun tilanteessa. Pisteet heille :)

Näitkö ketään julkkiksia? En nähnyt, mutta jotkut oli nähneet Venice Beachilla Bruce Willis nimisen näyttelijän! 

Millasta säätä siellä oli? Se paikka missä asuttiin oli siis aivan rannassa, joten siellä tuuli aika paljon ja aamulla oli usein sumuista. Yleensä päivällä oli kuitenkin +25 astetta! 

Saitko sieltä uusia ystäviä, joihin pidät yhteyttä matkan jälkeenkin? Jep, pidetään päivittäin yhteyttä vieläkin! 

Oliks jotain sellasta juttua, jonka olit ajatellut kotona, mutta sitten se olikin ihan erilailla paikan päällä? Hmm.. Ajattelin ehkä että jenkit syö paljon pikaruokaloissa, mutta todellisuus yllätti mut kyllä ihan totaalisesti. Ne syö todella paljon pikaruokaloissa. Oon kuitenkin lukenut tosi paljon juttuja amerikkalaisesta kulttuurista, joten monet asiat oli ihan "tuttuja". 

Mistä tuli idea lähteä kielimatkalle? Joskus ala-asteen lopussa tai yläasteen alussa rupesin ensimmäistä kertaa matkoja kattomaan ihan vaan sillä silmällä se näytti siistiltä ja just semmoselta toi on pakko kokea. Pidin unelmaa mielessä ja päätin toteuttaa sen! 
l3
Mitä teit pitkällä lennolla? Nukuin, kattelin leffoja, juttelin kavereiden kanssa ja vaan otin rauhassa.

Tuntuiko lento puuduttavalta? Joo ja ei. Yllättävän nopeasti meni lento, mutta kyllä huomasi pääkivun, Jet lagin ja takapuolen puutumisen. 

Kuinka kauan lentosi kesti? Ensimmäinen lento Helsingistä Frankfurttiin kesti noin 2,5h ja Frankfurtista LA:han kesti hieman yli 12h. Takasinpäin reitti oli hieman eri, mutta kesto melkein sama. 

Olitko tyytyväinen matkaan? Ympäripyöreästi olin todella tyytyväinen matkaan, mutta tietenkin siellä on aina asoita joiden kohdalla oltaisiin voitu toimia paremmin . 

Ehditkö matkalla urheilemaan? Meillä oli urheiluaktiviteetteja ja iltaisin olisi voinut mennä vaikka perheen kanssa lenkkeilemään tai salille. Päivisin kuitenkin käveltiin ainakin 5-7 km. Joten kyllä jalat sai liikkua :)  

Paljonko otit rahaa mukaan ja paljonko rahaa jäi? Mulla oli vähän dollareita mukana ja sitten myös kortilla rahaa. Dollareita oli noin $500 ja ne käytin kaikki. :) 

Paraniko sun englanti kuinka paljon? Kieliopillinen englanti ei varmaan parantunut juuri ollenkaan, mutta puhuminen ja kuulonymmärtäminen parani vaikka kuinka paljon :) 
11270154_697798070347820_992019543_n
Oliko hyvää & millaista ruokaa? Itse en pitänyt ruoasta hirveästi. Mutta välillä taas oli todella hyvää BBQ ruokaa. Mun perhe oli siis välillä todella kiireinen ja tilasi pizzaa, hamppareita jne. Mutta toisaalta nyt saa kotona nauttia terveellisemmästä ruoasta. 

Aiotko lähteä uudelle matkalle/kurssille? Mihin? Katsotaan jos ensi vuonna vielä pääsisi lähtemään, Florida kiinnostaisi kovasti :)

Vietitkö paljon aikaa muittenkin kun suomalaisten kanssa? :) Vietin eniten aikaa suomalaisten kanssa. Mutta tunneilla tuli juteltua paljon muidenkin kanssa! 

Kuinka hyvän englannin kielitaidon tarvitsee, jotta voi lähteä kielimatkalle? Mun mielestä yläasteen aikana opetetulla englannilla pärjää todella hyvin! Ja jos kattoo vielä jotakin sarjoja tai lukee englanniksi niin kielitaito on huippu! Ei kannata pelätä, sinne sitä on menty parantamaan :)

Suosittelisitko Kaliin lähtöä tänä kesänä Brightonissa olleelle? Ehdttomasti! Kalifornia on niin ihana paikka :) Paljon nähtävää ja koettavaa sekä ihania ihmisiä.

Olitko isäntäperheessä vai asuntolassa ? Kumpaa suosittelet? Olin ihanassa isäntäperheessä, niin kun kaikki muutkin! Suosittelen ehdottomasti isäntäperhettä, varsinkin Jenkeissä. Perheet on vapaaehtosesti mukana, ne ei saa ollenkaan rahaa tästä, vaan ihan vaan sen oman halun takia ottaa oppilaita! Monet tosiaan oli ollut jo monta vuotta mukana, yhdet jo 24 vuotta (!!!) Lisäksi isäntäperhe voi viedä sua kaikkialle, minne asuntolatyypit ei välttämättä pääse! 
0328
Ketä sun host-perheeseen kuului? Äiti, isä ja hostveli, joka tosin ei ollut kauheen usein kotona, koska oli jo sen verran vanha, että kävi töissä. Lisäksi heillä oli koira :)

Kuinka paljon rahaa suunnilleen kului? Rahaa meni, mutta ei niin paljoa kun ajattelin. Itse kielimatkalla shoppailut n. 700€ ja sitten ruokaan meni n. 150€. Eli noin 900€ meni mulla kohteessa. Olin jo kotona aiemmin maksanut lisäaktiviteetit, jotka oli tonnin luokkaa :) Mutta just puhuttiin äitin kanssa, että nyt ei tartte shoppailla Suomessa, joten rahaa "säästyy"

Minkä ikäiselle suosittelisit kalifornian kielimatkaa? En nyt tiiä oikeen onko mitään oikeaa ikää. Mutta meidän matkalla oli tosi paljon 16-17 vuotiaita. Ja lisäksi tosi paljon 13-14 vuotiaita. Mun mielestä matkasta saa enemmän irti kun on vähän vanhempi. Ainakin siis Kaliforniassa :) Mutta miksei nuorempanakin. Mutta jos itte saisin lähettää tulevaisuudessa oman lapsen tollaselle, niin antaisin sen mennä vasta 16 vuotiaana. 

Oon miettiny kielimatkalle lähtöä, kerro hyviä ja huonoja puolia matkasta ja muuta huomioitavaa. Hyviä puolia on se, että et saa muuten tällästä kokemusta. Nuorena matkustaminen on niin ainutlaatuista ja siistiä! Lisäksi EF hoiti suurimman osan kaikesta todella hyvin. Tietenkin kun ryhmä lähtee matkalle sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, mutta toisaalta niistäkin oppii vaikka mitä. Kielitaito paranee ja itsenäistyy myös paljon. Lisäksi voi liittyä ambassador ohjelmaan, jonka avulla voi lunastaa erilaisia palkintoja mm. ilmaisen kielimatkan! Huonoja puolia on ehkä vaan se, että menee kesästä paljon aikaa, eikä ole Suomessa. Esimerkiksi me ei oltu juhannuksena Suomessa. Toisaalta elämää on niin paljon jäljellä, että koetaan vielä monet juhannukset. Jos haluat kysyä jotain ihan henkilökohtasesti tuu ottamaan muhun yhteyttä esimerkiksi KIK:ssä emiliaemppu tai jos tiedät mun facebookin niin sitten siellä ihan rohkeesti :) 

Yleisesti kumminkin. Kielimatka oli mun elämäni yksi parhaista kokemuksista, jolla opin niin paljon asioita itsestäni ja maailmasta. Jos teillä joskus avautuu mahdollisuus lähteä kielimatkalle niin lähtekää. Se on upeaa. Ja jos teidän vanhemmat ei heti anna lupaa lähteä, älkää luovuttako! Tulkaa ihmeessä juttelemaan KIK:kiin tai facebookkiin jos haluatte kysyä vielä jotain muuta! Jatkan tosiaan ambassadorina toimintaa ja jos teitä kiinnostaa tilata ilmainen esite voitte tilata sen alla olevasta linkistä. 

14 kommenttia:

 1. Tää oli hyvä postaus :-) Ite oon miettiny kans kielimatkaa, Florida itteäkin kiinnostaisi. Harmi jos oppitunnit oli tasoltaan pettymys, mutta toisaalta sitä kieltähän oppii varmaan paremmin just kun pääsee käyttämään sitä arjen tilanteissa ja just vaikkapa kaupoissa ja kahviloissa. Tää postaus avas mulle lisää kielimatkoista, joten kiitos sulle tästä postauksesta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep oon aivan samaa mieltä sun kanssa! :-) Olis huippua hei jutella sun kanssa jos mietitään samaa kohdetta! Tuu vaan rohkeesti jutteleen vaikka KIK:ssä emiliaemppu tai laita instagramissa directia jne! Kiitos sinulle <3

   Poista
 2. ❤️❤️ Enää reilu viikko niin nähdään!<3

  - Mia

  VastaaPoista
 3. Tää postaus kyllä "avas" mun silmiä näistä kielimatkoista! Itsekin olen nimittäin miettinyt lähteväni tällaiselle, mutta en oikein tiedä toteutanko idean vielä joskus vai en :D Kuulostaa kyllä mahtavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä kielimatka oli kuitenkin mun elämän paras kokemus, joten ei kyllä voi muutakun kehua! Tietysti jokaisella matkalla on niitä huonojakin asioita, mutta nyt matkaa ajattelee vain positiivisena kokemuksena :-) Kiitos kommentistasi Suvi!

   Poista
 4. Mitä ehtoja on, että pääsee kielimatkalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään kielellisiä taitoja ei siis ole! :-) Että koulunumerolla ei ole ollenkaan väliä. Ehkä enemmän vaan että oot perusterve :)

   Poista
 5. tää postaus oli tosi hyvä ja monipuolinen, avas munkin silmiä ja sun matka kuulostaa kyllä mahtavalta ❤️ harmi vaan kun noi matkat on niin kalliita ja tietysti kohteessakin menee sitä rahaa :( ois kuitenkin ihan unelma joskus vielä matkustaa kaliforniaan ja aion sen toteuttaa, jos ei vielä niin muutamien vuosien päästä :-) mitä siis tarkalleen ottaen opiskelitte noilla oppitunneilla ja oliko siellä kaikenmaalaisia oppilaita vai vaan suomalaisia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Nelli, totuudet yleensä avaavatkin silmiä :) Matkat on kyllä kalliita, tiedän! Meidän ryhmissä oli ruotsalaisia , ranskalaisia ja me suomalaiset. Ja opiskeltiin vähän kaikkea: sanastoa, kielioppia ja kulttuuria! Meillä oli kirjat ja tehtiin tehtäviä, juteltiin parin kanssa ja pidettiin esitelmiä :)

   Poista
 6. ai jai, upeen näkönen reissu jo näin kuvien kautta! :--)

  VastaaPoista
 7. Osa mun kavereista sanoo, että jotkut isäntäperheet on sellasia ilkeitä ja, että ne tekee sitä vaan rahan takia :o Mutta eikös ne tarkista ne isäntäperheet tai jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuus on, että Australiassa ja USA:ssa perheet on vapaaehtoisia. Euroopassa perheet saavat rahaa. Oon kuullut itsekkin Euroopasta niin hyviä, kuin huonompia kokemuksia. Mutta uskon että oma suhtautuminenkin on aika tärkeää. Esim. millaisen kuvan perhe saa sinusta :)

   Poista

Kommenttit tulevat tarkistuksen jälkeen näkyviksi!